Funktionsrätt_Gävleborg_HSO_logga

Verksamhetsplan 2022


”Varje människa har rätt till självbestämmande och full delaktighet i samhällslivets alla delar. Det grundar sig på mänskliga rättigheter. De förtydligas i FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
 
Denna rätt ryms inom det nya begreppet funktionsrätt, en person med funktions-nedsättnings rätt till självbestämmande och full delaktighet.
 
Funktionsrätt kompletterar begreppen funktionsnedsättning och funktionshinder, som de definieras av Socialstyrelsen.
 
Funktionsnedsättning definieras som nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga hos en person.
 
Funktionshinder definieras som en begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen.
 
Funktionsrätt ger en tredje, tillkommande dimension. Det handlar om individens rättigheter i olika samhällssituationer. Fokus flyttas från hinder, tillgänglighet och särskilda lösningar till principen om mänskliga rättigheter och ett universellt utformat samhälle.
 
Begreppet innefattar rätten att kunna fungera i olika situationer, oavsett funktions-nedsättning och oavsett vilka hinder som finns inom olika samhällsområden. Vi har alla rätt till en fungerande vård, en fungerande skola, ett fungerande arbetsliv och så vidare.”
 
 * Fakta är hämtat från Funktionsrätt Sverige
 
 Funktionsrätt Gävleborgs mål är ett samhälle för alla. Det samhället präglas av solidaritet, jämlikhet och full delaktighet för alla människor. Där är alla välkomna att efter sin förmåga delta i samhällsbyggandet. Alla människors behov ska respekteras och är lika mycket värda.
 
Vår verksamhet ska inriktas på god kommunikation och samverkan med samhällets olika myndigheter och parter. Vi ska kunna representera våra föreningars medlemmar genom att ha kunniga personer i arbetsgrupper och andra samverkansformer på olika samhälls-områden. Påverkansarbetet gentemot våra politiker och beslutsfattare är en grundpelare i vår strävan att forma det jämlika samhället.
 
Funktionsrätt Gävleborg ska kännetecknas som en paraplyorganisation i regionen som vill ta tillvara de resurser våra medlemmar utgör. Vi ska fortbilda våra representanter för att statuera med goda och medvetna företrädare för funktionshinderrörelsen i övergripande frågor. Funktionsrätt Gävleborg består av medlemsföreningar som genom vald styrelse planerar och verkställer både intern och extern verksamhet. Till styrelsens förfogande finns ett kansli bemannat med en ombudsman och en kanslist.
 
Paraplyorganisationens styrelse består av en ordförande och fyra-sex ordinarie ledamöter, varav två är adjungerade, samt tre ersättare. Allt enligt antagna stadgar. Ersättarna har alltid närvaroplikt. Funktionsrätt Gävleborgs valberedning, som utgörs av tre personer och är valda på ett år, har en nyckelroll i sitt uppdrag. Det är ett av de viktigaste uppdragen i föreningslivet, att finna kandidater till styrelsearbetet. De ska ha ambitionen att kombinera en bred kompetens som kompletteras inom en styrelse där man har förmågan att se till allas intressen.
 
Minst sex möten och en arbetsdag för styrelsens ledamöter hålls under året för planering och beslut kring aktualiteter. Brukligt är också att paraplyorganisationen har ett ordförandemöte utöver årsmötet på våren och ytterligare två ordförandemöten på hösten.  Ordförandemötena innehåller aktuella teman med inbjudna föreläsare, mötesförhandlingar och tid för bikupediskussioner inför våra möten med politiker och tjänstemän. I bikuporna jobbas fram frågor och synpunkter som berör de olika samverkansråden. Under 2020 och 2021 fick vi ställa om vår verksamhet och arbeta digitalt på grund av corona pandemin. Vi hoppas på att kunna återuppta våra fysiska möten under 2022 men att vi även kan utnyttja de digitala verktygen i verksamheten.
 
Funktionsrätt Gävleborg finns representerat i olika samhällsorgan med ledamöter. Inom Region Gävleborg finns ett funktionsrättsråd som är en organisation för överläggningar, samråd och ömsesidig information på länsplanet mellan företrädare för funktionshinderrörelsen och regionens politiker för hälso- och sjukvårdsfrågor. Funktionsrättsrådet är direkt underställt Regionstyrelsen.
 
Hälso- och sjukvårdsfrågor lyfts även i den centrala samverkansgruppen för frågor om funktionsnedsättning, som mera fungerar som ett brukarråd med valda ledamöter från funktionshinderrörelsen. Där bjuds ansvariga tjänstemän såsom verksamhetschefer, verksamhetsutvecklare, projektledare med flera in till diskussioner kring aktuella och övergripande frågor gällande funktionsnedsättningar. Gruppen har över tid fått en mer betydande och omfattande funktion, att ofta tillsammans med andra särskilt tillfrågade nyckelpersoner från funktionshinderrörelsen, ingå i tillfälliga arbetsgrupper kring aktuella projekt inom regionen som rör personer med funktionsnedsättningar. Här efterfrågas spetskompetens utifrån egna erfarenheter och upplevelser. Exempel på det är projekt för utveckling av verksamheter som rehabilitering, habilitering, flerfunktionshinder och osteoporos.
 
Ett nytt arbetssätt för hjälpmedelshanteringen i Gävleborg har påbörjats.
Syftet är att utveckla och bibehålla en god samverkan mellan sjukvårds-huvudmännen och intressenter för att nå framgång i en gemensam hantering av hjälpmedel i Gävleborg. Det behöver bli tydligare vad som gäller inom hjälpmedelsområdet för Regionen och kommunerna samt ut till invånarna.
Målet är att invånare i Gävleborg ska ha samma möjlighet att få behov av hjälpmedel tillgodosett oavsett om det är Kommunen eller Regionen som har ansvaret för vård och omsorg.
En gemensam Regional Hjälpmedelssamordnare har tillsatts. Tjänsten omfattar arbete för samordning av hjälpmedelsfrågor för Region Gävleborg och länets 10 kommuner.
För den gemensamma nämnden i Region Gävleborg gällande hjälpmedelsverksamheten har bildats ett Hjälpmedelsråd och två Sortimentsråd.
 
Från Hjälpmedel SAM kom förfrågan om brukarrepresentation från Funktionsrätt Gävleborg i de båda sortimentsråden. Det ena för hjälpmedel som tillhandahålls från Hjälpmedel SAM:s sortiment och det andra rådet för övriga regionspecifika hjälpmedel såsom exempelvis medicinsktekniska som förskrivs och tillhandahålls av specialistvård och primärvård. Resultatet av förfrågan blev att vi nu har två representanter i vardera sortimentsråd.

Ordförandemötet i februari planeras för information från ansvariga inom Region Gävleborg om den digitala vårdappen som ska komplettera och kunna avlasta delar av den fysiska hälso- och sjukvården.

Det är viktigt att skapa goda relationer med våra folkvalda politiker i regionen. Där finns möjlighet för oss att kunna påverka. Vi vill bjuda in regionpolitikerna till dialogmöten  för att lyfta funktionshinderperspektivet i politiken. I april 2022 är därför ambitionen att samla våra regionpolitiker och ordföranden i regionens nämnder för hälso- och sjukvård, kultur- och kompetens, hållbarhet och patient och för den gemensamma nämnd för en presentation av vår styrelse och den breda verksamhet som vi arbetar med.

Vid årsmötet i maj 2022 ska beslutas om nya stadgar. En likalydande portalparagraf för alla länssamorganisationer som stämmer överens med Funktionsrätt Sveriges stadgar samt ett ärdegrundsdokument måste finnas och styrkas. Det kommer att vara obligatoriskt för landets länssamorganisation för att beviljas representation vid Funktionsrätt Sveriges kongresser från och med 2023. 
 
I september är tanken att vi bjuder in till mötesteman kring Patientberättelse och/eller Rehabiliteringsplaner ocså där med medverkan från Region Gävleborg med aktuell information i något av ämnena.

En annan aktör inom Region Gävleborg är X-trafik som står för den kollektiva trafik-försörjningen i länet och som även är huvudman för sjukresor. Dialogen mellan Funktionsrätt Gävleborg och X-trafik är god och vi är en rådgivande part i frågor som rör tillgänglighet i den kollektiva trafiken. Det kan handla om hörslingor på bussar, bemötandefrågor, väntrumsmiljö vid sjukresor med mera. Vi ser exempel där vi har blivit lyssnade på och förändringar / förbättringar har gjorts i enlighet med våra åsikter och förslag. Kollektivtrafiken har under 2020 och 2021 fått genomgå stora förändringar. Från oktober 2021, efter borttagna restriktioner från Folkhälsomyndigheten, så har kollektivtrafiken så smått kunna återgå till mer normala rutiner.
En uppdatering av Regionens Trafikförsörjningsprogram kommer att ske under 2022. Programmet sänds ut i remissversion där Funktionsrätt Gävleborg finns med som en instans. Vi kommer att få möjlighet att avge ett remissyttrande.
En dialog med X-Trafik i mars planeras och ordförandemötet i november blir förhoppningsvis ett traditionellt fysiskt möte med X-Trafiks representanter.
 
På våra ordförandemöten deltar, förutom styrelsen och ombud från anslutna medlems-föreningar, även våra representanter som sitter i olika samverkansgrupper.
 
36 medlemsföreningar finns nu under det gemensamma paraplyet med 12.419 enskilda medlemmar. Vi vill understryka vikten för föreningarna att de så långt som möjligt deltar på våra ordförandemöten, så som våra stadgar ger antydan om.
 
Styrelsen för Funktionsrätt Gävleborg